Babka makowa
Moja kuchnia,  Przepisy

Babka makowa do schrupania

Babka makowa - widok z lotu ptaka

Święta za pasem i coraz więcej myślę o pysznych świątecznych potrawach. Wszystko co z makiem kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, tak jak i ta babka makowa, która jest corocznym gościem na naszym wigilijnym stole. Szybka i łatwa w przygotowaniu, każdy sobie poradzi z jej upieczeniem ❤️.

Sprawdź czy masz okrągłą foremkę do babki z kominem (średnica ok. 23 cm) lub zwykłą keksówkę. No i jeśli brakuje ci czegoś z listy wymienionych składników to skocz szybko do sklepu 😉.

Przygotowanie babki w samotności zajmuje mi jakieś 15-20 minut, z dzieciakami krzątającymi się po kuchni i pod nogami jakąś godzinę 😉.

Lista składników na pyszną babkę makową:

  • kostka masła (lub margaryny choć jestem jej przeciwniczką)
  • cztery jajka
  • szklanka cukru
  • dwa opakowania cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • szklanka mąki pszennej
  • trzy łyżki skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  • saszetka proszku do pieczenia (15 g)
  • no i mak – niektórzy używają mielonego, ale ja jestem za całymi ziarnami – zapewniają piegowatą strukturę i tak fajnie potem delikatnie chrupie 😁

Przygotowanie piegowatej babki makowej

Przepis jest bardzo prosty 😊.

Roztapiamy masło w garnuszku

Wrzuć masło do garnuszka i rozpuść na małym ogniu.


Wysmarowaną i oprószoną bułką tarną forma na babkę makową

Zanim masło się rozpuści naszykuj foremkę. Ja mam taki lifehack przy formach o dziwnym kształcie: nalewam oleju i rozprowadzam go po ściankach, nadmiar wylewam, a resztę zasypuję bułką tartą. Znacznie łatwiej niż natłuszczanie masłem 😉.


Oddzielamy żółtka od białek

Teraz czas na jajka – rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, a osobno ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.


Do ciasta dodajemy pianę z białek i mak

Następnie dodajemy przesiane przez sitko mąkę i skrobię, proszek do pieczenia i masło. Miksujemy do połączenia składników.

Czas na pianę z białek – przekładamy i delikatnie mieszamy łyżką.


No i wisienka na torcie, a raczej mak w babeczce 😉. Dosypujemy mak, mieszamy i przelewamy do formy.


Formę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem.


Babka makowa po 20 minutach pieczenia 🙂

Teraz wystarczy udekorować babkę, podać i patrzeć jak znika 🙂 ja dekoruję ją z reguły cukrem pudrem, ale możesz ozdobić ją też lukrem lub polewą czekoladową.

Voila! ❤️

Kawałek babki makowej proszący się o zjedzenie ❤️

Smacznego Wam życzę i razem z babką makową polecamy się na przyszłość! 😉

Dodaj komentarz