Babka makowa do schrupania
Święta za pasem i coraz więcej myślę o pysznych świątecznych potrawach. Wszystko co z makiem kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, tak jak i ta babka makowa, która jest corocznym gościem na naszym wigilijnym stole. Szybka i łatwa w przygotowaniu, każdy sobie poradzi z jej upieczeniem
Sprawdź czy masz okrągłą foremkę do babki z kominem (średnica ok. 23 cm) lub zwykłą keksówkę. No i jeśli brakuje ci czegoś z listy wymienionych składników to skocz szybko do sklepu
Przygotowanie babki w samotności zajmuje mi jakieś 15-20 minut, z dzieciakami krzątającymi się po kuchni i pod nogami jakąś godzinę
Lista składników na pyszną babkę makową:
- kostka masła (lub margaryny choć jestem jej przeciwniczką)
- cztery jajka
- szklanka cukru
- dwa opakowania cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- szklanka mąki pszennej
- trzy łyżki skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
- saszetka proszku do pieczenia (15 g)
- no i mak – niektórzy używają mielonego, ale ja jestem za całymi ziarnami – zapewniają piegowatą strukturę i tak fajnie potem delikatnie chrupie
Przygotowanie piegowatej babki makowej
Przepis jest bardzo prosty
Wrzuć masło do garnuszka i rozpuść na małym ogniu.
Zanim masło się rozpuści naszykuj foremkę. Ja mam taki lifehack przy formach o dziwnym kształcie: nalewam oleju i rozprowadzam go po ściankach, nadmiar wylewam, a resztę zasypuję bułką tartą. Znacznie łatwiej niż natłuszczanie masłem
Teraz czas na jajka – rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, a osobno ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.
Następnie dodajemy przesiane przez sitko mąkę i skrobię, proszek do pieczenia i masło. Miksujemy do połączenia składników.
Czas na pianę z białek – przekładamy i delikatnie mieszamy łyżką.
No i wisienka na torcie, a raczej mak w babeczce
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Teraz wystarczy udekorować babkę, podać i patrzeć jak znika 🙂 ja dekoruję ją z reguły cukrem pudrem, ale możesz ozdobić ją też lukrem lub polewą czekoladową.
Voila!
Smacznego Wam życzę i razem z babką makową polecamy się na przyszłość!
Jeden Komentarz
Pingback: