Kokosanki – łatwy przepis
Tylko 10 minut przygotowania i 15 minut pieczenia dzieli Cię od zjedzenia tych pysznych kokosanek. Często przygotowuję je, gdy w ostatniej chwili okazuje się, że będziemy mieli gości
Lista składników:
- 50 g nierafinowanego oleju kokosowego (ewentualnie masła, ale nie ma ono niestety tego fantastycznego zapachu co nierafinowany olej kokosowy)
- pół szklanki erytrolu (w wersji odchudzonej) lub cukru (w wersji normalnej)
- 250 g wiórek kokosowych
- dwa białka jajek
- dwie łyżki skrobi
Przygotowanie kokosanek
Na małym ogniu rozpuść tłuszcz z erytrolem/cukrem, uważaj, żeby się nie przypaliło. Ściągnij z ognia.
Następnie dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do niej dwie łyżki skrobi i zmiksuj.
Na koniec przełuż pianę do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy formuj kulki, choć ja używam łyżki jako foremki i moje kokosanki mają podłużny kształt. Tym sposobem wychodzi mi około 20 sztuk z tej ilości składników.
Piecz w 180 st. C przez 12 minut, pilnując, aby kokosanki się zbyt mocno nie zarumieniły.
Smacznego!
A jeśli masz ochotę na więcej słodkości, to koniecznie sprawdź ten przepis na babkę makową