Moje ulubione przepisy

Kokosanki – łatwy przepis

Tylko 10 minut przygotowania i 15 minut pieczenia dzieli Cię od zjedzenia tych pysznych kokosanek. Często przygotowuję je, gdy w ostatniej chwili okazuje się, że będziemy mieli gości . Polecam je serdecznie i Wam!

Lista składników:

  • 50 g nierafinowanego oleju kokosowego (ewentualnie masła, ale nie ma ono niestety tego fantastycznego zapachu co nierafinowany olej kokosowy)
  • pół szklanki erytrolu (w wersji odchudzonej) lub cukru (w wersji normalnej)
  • 250 g wiórek kokosowych
  • dwa białka jajek
  • dwie łyżki skrobi
Składniki potrzebne do przygotowania kokosanek

Przygotowanie kokosanek

Na małym ogniu rozpuść tłuszcz z erytrolem/cukrem, uważaj, żeby się nie przypaliło. Ściągnij z ognia.

Następnie dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do niej dwie łyżki skrobi i zmiksuj.

Na koniec przełuż pianę do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy formuj kulki, choć ja używam łyżki jako foremki i moje kokosanki mają podłużny kształt. Tym sposobem wychodzi mi około 20 sztuk z tej ilości składników.

Piecz w 180 st. C przez 12 minut, pilnując, aby kokosanki się zbyt mocno nie zarumieniły.

Smacznego!


A jeśli masz ochotę na więcej słodkości, to koniecznie sprawdź ten przepis na babkę makową .

Dodaj komentarz